Ez itt a honvédek és leedő honvédek lapja....

 

Hírek a honvédségnél:

Hírek a ZMNE-oldaláról:

 
Fókuszban a ...      

 

SZOLNOKI REPÜLŐMŰSZAKI INTÉZET
Van a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai Karának egy Repülő és Légvédelmi Intézete, amely Szolnokon helyezkedik el.


 

EGYETEMI AKKREDITÁCIÓ 2017. DECEMBER 31-IG
A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a felsőoktatási törvényben előírtak szerint értékelte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotótevékenység minőségét, ezzel összefüggésben az intézmény alaptevékenységét, működését, személyi és infrastrukturális ellátottságát, valamint minőségbiztosítását.
Fókuszban      
 

  

A hírek a www.zmne.hu óldalról származnak

 Hírek a Magyar honvéd újság oldaláról:

 

November 24?26-a között teljesítette a missziós felkészülést záró gyakorlatát az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) nyolcadik váltása. A több mint negyvennyolc órás, ?non-stop? gyakorlaton számos olyan incidens érte az Afganisztánba készülő magyar katonákat, amelyek a korábbi váltásokban már a valóságban is előfordultak.
Néhány napon belül váltják egymást a koszovói Többnemzeti Harci Kötelék ? Nyugat Parancsnokság (MNTF-W HQ) békefenntartói. Sztankai Krisztián főhadnagynak, a lélektani műveletek tervező tisztjének is megszűnik a vezénylése. Ő az első magyar katonaantropológus, aki műveleti területen szerzett tapasztalatokkal gazdagodva indul haza.
A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere és a kapcsolódó kompenzációs rendszer fejlesztése címmel rendeztek konferenciát Székesfehérváron, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságán, melyre meghívták a kérdésben érintett szervezetek, minisztériumok politikai, szakmai, katonai vezetőit. 
 
Jogerősen elutasította pénteken a Fővárosi Bíróság felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. "A döntéssel minden magyar állampolgár nyert", fogalmazott Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.
Idén is megrendezésre kerül az immáron hagyománnyá vált Virtual Festival of Aerobatic Teams (VFAT), amely gyakorlatilag egy nagyszabású szimulátoros online repülőnapot foglal magában. Az idei az 5. ilyen alkalom a sorban. A december 4-6-ig tartó rendezvényen több mint 100 virtuális pilóta mutatja be tudását az egyéni és kötelékbemutatók során.
Igazi magashegyi élményben volt része az MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik összekötő csoportjának. A magyar katonák a Baghlan tartomány déli részén fekvő Khinjan tartományba látogattak el, ahol Afganisztán egyik legismertebb pontja, a Salang-hágó található.
 
Az iráni kormány jóváhagyta tíz új urándúsító üzem létesítésének tervét - jelentette be az iráni állami rádiós és televíziós társaság. Mahmúd Ahmadinezsád elnökletével tanácskozott a kormány, amely úgy döntött, hogy öt létesítmény építését azonnal, további ötöt pedig két hónapon belül megkezdenek.
Az Egyesült Államok 9000 főből álló tengerészgyalogos kontingenst vezényel az afganisztáni Helmand tartományba. Amerikai hírforrások kormányzati információkra hivatkozva közölték a hírt. A tervek szerint az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák létszámának növekedését december 1.-én jelenti be az USA elnöke, Barack Obama.
Jövő év január 28-án rendezik meg Nagy-Britanniában az Afganisztán-konferenciát, amelynek fő napirendi pontja a biztonsági feladatok átadási menetrendjének kijelölése lesz - jelentette be Gordon Brown brit kormányfő a Brit Nemzetközösség trinidadi csúcsértekezletén.
2009. november 27-én lezuhant a Srí Lanka-i légierő egyik Mi-24-es típusú harci helikoptere a sziget déli részén. A helikopter gyakorló repülést teljesített Monaragala körzetében, néhány kilométerre Buttala városától. A Mi-24-es technikai problémák miatt zuhant le - közölte a minisztérium szóvivője. A gépen tartózkodó személyzetről egyelőre nincs hír.
A brit kormány jogi főtanácsadója 2002-ben figyelmeztette Tony Blair akkori kormányfőt, hogy Szaddám Huszein iraki vezető megdöntése ellentétes lenne a nemzetközi joggal. Peter Goldsmith akkori főügyész, a kormány jogi főtanácsadója nyolc hónappal az iraki invázió előtt írt Tony Blairnek, aki azonban nem vette figyelembe a véleményét.
A svájciak több mint 57 százaléka támogatásáról biztosította a vasárnap tartott népszavazáson azt a kezdeményezést, hogy tiltsák meg az új minaretek építését az országban.A kormány attól tart, hogy az igen győzelmét, a minaretépítés tilalmát az arab világhoz fűződő kapcsolatok romlása, sőt akár terrormerényletek követhetik.
Az Egyesült Államok 2013-tól kezdheti meg afganisztáni csapatai létszámát csökkentését a térségbeli amerikai csapatok főparancsnokának becslése szerint. Stanley McChrystal tábornok erről a héten Kabulba látogató amerikai törvényhozóknak beszélt. Jelenleg közel 68 ezer amerikai és 42 ezer szövetséges katona állomásozik Afganisztánban.
A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségében 2009. október 7-én 136 fővel három hónapos alapkiképzés kezdődött. A kiképző állomány 13 tagját munkájuk elismeréseként a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Benkő Tibor altábornagy úr pénzjutalomban részesítette.
A vezérkari főnök felmentése, valamint a védelmi minisztérium egyik államtitkárának és a volt védelmi miniszternek lemondása követte a szeptember 4-i kunduzi bombázás miatt kipattant belpolitikai botrányt Németországban. A helyzetet a honvedelem.hu kérésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő értékelte.
Több mint tíz évvel ezelőtt egy a történelem iránt érdeklődő szombathelyi középiskolás diák, Révész Tamás kiselőadás témájául választotta szülővárosa repülőterének történetét. A feladatot elvégezte, azonban a téma hosszú évekre rabul ejtette. A néhány oldalas dolgozatból tudományos diákköri díjnyertes pályamunka lett, majd évek múltán önálló kötet.
December 1-jével kezdődik meg és jövő év június 30-ig tart a jelenleg még hadrendben lévő nyolc darab L?39 ZO típusú kiképző repülőgépek kivonása a Magyar Honvédség rendszeréből. Az Albatroszok búcsúrepülését november 25-én rendezték meg Kecskeméten. A bemutatót látványos légi show tarkította.
Miniszteri elismerésben részesült a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj állománya: a zászlószalagot a honvédelmi tárca vezetője, Dr. Szekeres Imre kötötte fel a csapatzászlóra a Szolnokon megrendezett ünnepélyes rendezvény keretében.
Megelevenedett a történelem egy darabja a KFOR 2 kontingens kiképzésének harmadik hetében november 25-26-án, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj bázisán, Szolnokon. A kontingens műveleti százada békeműveleti kiképzés keretében a tömegkezelés elméletét és gyakorlatát sajátította el.

 

 

 

 Az egész cikket a címre kattintva lehet megnézni

A cikkek a www.honvedelem.hu oldalról származnak

Oldalmenü
Naptár