Itt a Magyar honvédség Afganisztáni missziójába nyerhetünk betekintést...

 

 

 Missziók / Afganisztán
Afganisztánba érkezett Orosz Zoltán vezérőrnagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke (pk.h.), hogy egy néhány napos körút keretében találkozzon az északi régióban szolgálatot teljesítő magyar katonákkal.
Már javában zajlik az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) következő váltásának felkészítése Magyarországon. A felkészülés jegyében a PRT-8 tervezett vezető állománya 2 napos látogatást tett Camp Pannóniában és Kaylaghay bázison a magyar vezetésű amerikai-magyar Műveleti és Tanácsadó Összekötő Csoportnál (OMLT).
Újabb feladattal bővült az MH PRT katonáinak tevékenysége. Az Afgán Biztonsági Erők a közeljövőben GPS vevőegységeket kapnak, melyek segítségével kihasználhatják a műveleteik tervezéséhez és végrehajtásához a műholdas helymeghatározó rendszer adta lehetőségeket.
Ünnepélyes keretek között vette át Jürgen Setzer dandártábornok az ISAF Északi Regionális Parancsnokság parancsnoki beosztását. Az MH PRT és a magyar vezetésű Magyar-Amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport is közvetlen alárendelt szervezetek, így Szabó László ezredes és Sári Szabolcs alezredes is meghívást kapott az eseményre.
Új képességgel erősödik a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) Északi Parancsnoksága (RCN). A közelmúltban létrehoztak egy ún. Fúziós Központot (Fusion Cell), amely megkezdte a tényleges működéséhez szükséges előkészítő munkát. De valójában mit is takar ez az elnevezés, mi a Fúziós Központ feladata?
Jack de Vries, a holland védelmi minisztérium és Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára nyitotta meg az Együtt a biztonságért és stabilitásért Afganisztánban című, az afganisztáni holland és magyar PRT-k szerepvállalásáról szóló fotókiállítást a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. 
Családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében, szeptember 30-án ünnepélyes keretek között fogadták vissza az Afganisztánból a közelmúltban hazatért MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) hatodik váltásának állományát Nyíregyházán, a Kossuth téren. A kontingens tagjai átvehették a Békefenntartásért Szolgálati Jelet is.
Fontos látogatót fogadott az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) Afganisztánban. Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka Jürgen Setzer dandártábornokot, a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők, (ISAF) Északi Regionális Parancsnokság (RCN) leendő parancsnokát és kíséretét látta vendégül egy napra.
Újabb sikert könyvelhet el az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH-PRT) keretében működő rendőrkontingens, amely az afgán rendőrség képzésében vesz részt Baghlan tartományban. Szeptember hónapban a helyi rendőr-főkapitányságon egy tűzoltási tanfolyamra került sor.
Egy szeptember végi hajnalon a magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (Team Orthos) 17 tagja teljesítette az 5 mérföldes emlékfutást az afganisztáni Kaylaghay Bázison. A vasárnap reggel 6:00-kor rajtoló versenyt ugyanazon a napon rendezték, mint a Cleveland-i Hősök Futását.
Újabb magyar katonák kezdték meg 6 hónapos külszolgálatukat Afganisztánban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport kötelékében (MH PRT). Ők már az MH PRT működésének hetedik váltását alkotják, akik a Magyarországtól 4500 km-re fekvő országban fognak szolgálatot teljesíteni.
A brüsszeli görög NATO-nagykövet 300 ezer euróról szóló csekket adott át kedden magyar partnerének, a magyar vezetésű afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport keretében megvalósítandó civil fejlesztésekhez való hozzájárulásként. Ez már a második ilyen pénzbeli támogatás görög részről a magyar civil szervezetek afganisztáni projektjeihez.
Szombaton, magyar idő szerint 9 órakor támadás érte az afganisztáni Baghlan Tartományban állomásozó MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját. A járőrcsoport Pol-e Khumri belterületén hajtott végre feladatot, amikor egy gépjárművel közlekedő öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a katonák konvoja mellett. Személyi sérülés nem történt.
Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az afganisztáni PRT-misszió időtartamának meghosszabbításáról szóló kormánydöntés beszámolóját az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfői ülésén. Szintén egyhangúlag bocsátották a parlament elé az OMLT munkájának meghosszabbításáról szóló kormánydöntés beszámolóját.
Afganisztánban, a Baghlan tartományban lévő Pannónia tábor melletti csatorna meder partfal megerősítési munkálatainak alapkőletételére került sor Haji Akbar Barakzai tartományi kormányzó és Szilágyi Csaba alezredes MH PRT parancsnok helyettes jelenlétében a közelmúltban.
Szeptember 4-én 26 belga katona érkezett Camp Kaylahgayra, az amerikai-magyar Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoporthoz (OMLT). A vendégek valamennyien az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) 209. hadtest 2. dandár 2. zászlóalj mentorálásával és kiképzésével foglalkoznak.
Korom Ferenc ezredes, az MH PRT parancsnoka Amir Gul járási kormányzó jelenlétében ünnepélyesen átadta a Tartományi Újjáépítési Csoport legújabb befejezett projektjét. A lelátó Németh András százados S9 részleg infrastrukturális tiszt tervei alapján készült. A 30 méter hosszú, négyszintes fedett építmény 150 embernek biztosít tökéletes rálátást.
Ünnepélyes keretek között Hódmezővásárhely belvárosában, a Kossuth téren búcsúztatták el szeptember 3-án az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) hetedik váltásának katonáit. Az Afganisztánba induló magyar kontingensek Dr. Sólyom László köztársasági elnök csapatzászlót adományozott.
Családi napot rendeztek szeptember 3-án Hódmezővásárhelyen, a Zrínyi Miklós Laktanyában, az Afganisztánba készülő MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) hetedik váltásában szolgáló katonák hozzátartozói részére. A rokonok és családtagok az afganisztáni hadszíntéri helyzetről is tájékozódhattak.
A közelmúltban Pol-e Komriba érkezett David Rodriguez altábornagy az Egyesült Államok Afganisztánban állomásozó haderejének parancsnok helyettese (DCOM US Forces Afghanistan), aki a hamarosan megalakuló ISAF Összhaderőnemi Parancsnokság (ISAF Joint Command) kijelölt parancsnoka lesz.
Kovács József vezérőrnagy MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettes egy kisebb delegáció élén érkezett Pol-e Komriba a közelmúltban. Útjára elkísérte Görög Sándor ezredes a MK KBH 2. Igazgatóság igazgatója valamint Szász Márton alezredes és Ríz István alezredes mindketten MH ÖHP állományából.
Magyar katonák is részt vettek egy összecsapásban Afganisztánban csütörtökön, a közép-ázsiai országban tartott választások napján. A Baglán folyó partjánál álló hídnál alakult ki tűzharc a tálib lázadók és a tartományban dolgozó ANA-zászlóalj egyik százada között. A támadókat megfutamították, magyar sérülés nem történt.
AZ OCC-P (Operation Coordination Centre- Provincional, Műveleti Koordinációs Központ) tartományi felállításának ünnepélyes megnyitóját 2009. augusztus 10-én tartották Pol-e Khomri OCC-P központban. Az OCC-P feladata az afgán nemzeti biztonsági erők (ANSF, Afghan National Security Forces) koordinálása, különös figyelemmel a választások alatt.
Habár még több mint egy hónap van hátra a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport 6. váltásának hazacsoportosításáig, az augusztus 20-án esedékes afganisztáni választások miatt a megszokottnál korábbi időpontban rendezték meg a NATO medálátadó ünnepségét.
Visszafogadó ünnepséget rendeztek Szolnok főterén, ahol az első ISAF Tanácsadó és Összekötő Csoport (Operational Mentor and Liaison Team ? OMLT) afganisztáni misszióból visszaérkezett 55 katonáját köszöntötték. A katonák szépen teljesítettek, és nagyon magasra tették a mércét az utánuk következők számára.
2009. augusztus 11-én, a helyi időszámítás szerint az 1388. év Aszad hónapjának 20. napján az MH Tartományi Újjáépítési Csoport egy újabb projektje került átadásra Afganisztánban. Baghlan tartomány Khinjan járásának székhelyén készült el egy lányiskola négy osztályos épületének felújítása. Az épület a renoválást megelőzően gyakorlatilag használhatatlan volt.
Két évvel az első Pol-e Khomri félmaraton után újabb versenynek adott otthont a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Camp Pannónia tábora. Néhány napja orvosi vizsgálatot követően 27 férfi és két női versenyző vágott neki hajnali öt órakor a 34 körös versenynek, közülük 15-en életükben először.
2009 elején Nahrin járási kormányzó kereste meg a PRT-t, hogy a járás biztonsági helyzetére való tekintettel támogassák elképzeléseiket és a védtelenül álló kormányzói, illetve rendőrségi épületeket egy védőfallal valamint három őrtoronnyal. A PRT vállalta a segítséget és 267 méter hosszú falat építtetett.
Szilágyi Csaba alezredes, MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnok-helyettes vezetésével 2009. július 29-én kisebb oszlop indult útnak, hogy látogatást tegyen az új-zélandi PRT-nál. A látogatás a szomszédos PRT-k bemutatásán át egymás jobb megismerését szolgálta.
A közelmúltban az Afganisztánban szolgáló magyar katonákhoz, a Camp Pannóniába érkezett az afgán választást biztosító szakasz (AVBSZ) 40 fős állománya. Két lépcsőben érkeztek meg a mazar-e sharifi repülőtérről, ki közúti ki pedig légi átcsoportosítással, helikopterrel.
Egy afgán közmondás, mely tökéletesen tükrözi, mekkora szerep jut itt a víznek. Afganisztán egész területén problémát okoz az ivóvíz hiánya. Különösen a nyári hónapokban kritikus a helyzet. Gyakori, hogy családok, sőt, előfordul, hogy egyes települések egyetlen vízlelő helye a legközelebbi kétes tisztaságú folyó. Az állami szereveknél sem jobb a helyzet.
Július 12. feketebetűs gyásznap a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport történetében. Egy évvel ezelőtt tragikus esemény rázta meg a Magyar Honvédséget, rövid időn belül másodjára. Tragikus körülmények között elhunyt Nemes Krisztián posztumusz őrnagy, egy hónappal követve Kovács Gyula posztumusz hadnagyot.
A héten hazánkba látogatott a montenegrói vezérkari főnök helyettese, Dragan Milosavljevic vezérőrnagy. A tábornok a honvedelem.hu-nak nyilatkozott a látogatás céljáról, és elárulta azt is, akár már jövő év elején montenegrói katonák csatlakozhatnak a Baghlan tartományban szolgáló magyar PRT-hoz.
A MH Tartományi Újjáépítési Csoport 2006-os megérkezése óta az ISAF szabályzóknak megfelelően az afgán egészségügy támogatását kiemelten kezeli. A 45-47 éves átlagéletkor a magas gyermekhalandóság, a kevés orvos valamint a kevés és általában gyengén felszerelt egészségügyi létesítmény eredménye. A PRT ezen szeretne változtatni.
Oldalmenü
Naptár